Lapsenlapset ovat lähdössä Englantiin toisen mummon luokse ja siksi heille piti hommata omat passit. Uusi laki edellyttää jokaiselle oman passin, joka on voimassa 5 vuotta tai niin kauan kuin kuvassa oleva henkilö muistuttaa kuvaansa. Oma passinikin oli vanhentumassa ja menin mukaan passikuvaukseen avustajaksi ja myös kuvattavaksi.

Uudet passikuvamääräykset ovat hyvin tarkat; ei silmälaseja, kulmakarvat näkyvissä, pää suorassa, leuka ylhäällä, suu kiinni, ilme vakava. Aikuisella onnistuu jotenkin pitää ohjattu asento, mutta pientä Annia, joka on oikea hampaaton hymytyttö, oli vaikea saada ymmärtämään ohjeita. Kun vauvan leukaa nostaa ylöspäin, hän luonnostaan painaa sitä alas ja suu on aina innostuksesta avoin. Jollakin ihmeellisellä taidolla ja nopeudella saatiin vakava kuva Annista. Ilari isoveli 2v oli vakavaakin vakavampi ja pinnisti suunsa tiukaksi viivaksi.

Kuvauksessa tuli mieleen lastenruno kissanpojista, jotka ovat valokuvaamossa. Runosta muistan vain pätkän : " Ei saa heilua hännänpää, ei saa viiksiä vääntää." Minne lie kissaperhe tarvinnut valokuvaa?