Shalom, terveisiä Israelista, jossa olimme matkalla 8 päivää, tiistaista tiistaihin. Kaksi Näpsäkkäitten kokoontumista jäi väliin mutta sain kokea monenlaisia asioita ja joitakin haluan jakaa eteenpäin. Reijo on kirjoittanut kotisivuillemme matkasta kertomuksen ja siellä on myös paljon kuvia matkaltamme.

Minulle koskettavin ja mieleenpainuvin kokemus oli Vainojen museo, joka esittelee kuvin ja kertomuksin juutalaisten joukkotuhoamista. Eräässä lasivitriinissä oli yksi kirjoneulelapanen, joka oli kuulunut nuorelle naiselle. Vieressä oli pieniä valokuvia hänen perheensä jäsenistä. Ymmärsin, että niitä kuvia hän oli säilyttänyt lapasen sisällä.

Keskitysleireihin suljetuilta ihmisiltä riistettiin kaikki; omaisuus, läheiset ihmiset, hiukset, omat vaatteet, vapaus, ravinto, puhtaus ja lopulta henki. Miten turhalta tuntuu meidän täällä tässä ajassa elävien turhat huolet ylipainosta tai kaappeihin mahtumattomien tavaroitten paljosta määrästä. On paljon aihetta kiittää hyvästä elämästä turvallisessa maassa.

Vainojen museon puistossa on puolalaisen lääkäri-kirjailija Janusz Korczakin muistoksi tehty patsas. Janusz Korczak perusti 2 lastenkotia, joista toinen oli juutalaisille lapsille tarkoitettu. Kun juutalaisten vaino alkoi, myös lastenkodin lapset joutuivat lähtemään keskitysleirille tuhottaviksi. Janusz sai mahdollisuuden paeta maasta mutta hän ei halunnut jättää orpolapsia vaan matkusti heidän kanssaan. Hänestä tiedetään, että hän kuoli Treblinkan tuhoamisleirillä v. 1942.

Oli hyvin koskettava hetki, kun otin maasta pienen valkoisen kiven ja juutalaiseen tapaan kunnioitin siten heidän muistoaan asettamalla kiven patsaan päälle lukuisten siellä jo olevien kivien joukkoon.

Tänään, Pyhäinpäivänä, kun muistelemme kuolleita omaisiamme ja samalla monessa paikassa juhlitaan Halloweenia, joka on ihan pakanallista touhua ja jonka tarkoitus on herättää kauhua ja pelkoa pahoja henkiä kohtaan, on syytä muistaa, että nytkin pitää lapsia suojella. Meidän aikuisten pitää olla heille suojana maailman välissä ja kertoa, ettei ole mitään hätää. On olemassa Jeesus- valo, joka valaisee kaiken pimeyden, joka on voittanut kuoleman ja jonka edessä kerran jokainen polvistuu ja tunnustaa, että Jeesus Kristus on Herra.

Emilia on esikoulussa oikeassa koulussa, jossa myös vietettiin eilen Halloweenia. Eskarilaiselle oli selvinnyt, että se on isojen koululaisten, " kuudesluokkalaisten" pelottelujuhla. Hän ihailee kuudesluokkalaisia, jotka olivat kouluruokailun vuosijuhlapäivänä tarjoilleet pienille eskarilaisille pöytiin juhlaruuat.

Eilen oli eskarissa vieraillut pienempien päiväkotilaisten ryhmä, jolle oli laulettu Jippii-kuorolaisten laulua : " Valo voittaa kaiken pimeyden, valo voittaa risti Jeesuksen, aika koittaa, aika rakkauden, siksi kannamme kynttilää"